Vyberte svoju krajinu alebo región.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Kapitálové výdavky TSMC vzrástli o viac ako 45%. Môže 2021 prekonať prosperitu Zhang Zhongmou?

Prvé právne stretnutie TSMC v roku 2021 šokuje svet. Prezident Wei Zhejia oznámil, že tohtoročné kapitálové výdavky sa budú pohybovať medzi 25 až 28 miliardami USD, čo predstavuje nárast o 45% na 62% oproti minulému roku a oveľa viac ako 21 miliárd, ktoré pôvodne očakávali zahraničné investície. Okolo dolára.

Šokovaní právnici sa neustále pýtali na kapitálové výdavky: „Je to kvôli outsourcingu spoločnosti Intel?“ „Je to z kinetickej energie smartfónov alebo HPC (High-Performance Computing)?“ „Zahŕňa to náklady na výstavbu tovární v Spojených štátoch?“

Dnes „TSMC vstupuje do ďalšieho rozsahu s vysokým rastom“. Wei Zhejia verí a zdôrazňuje, že vďaka 5G a vysokovýkonným počítačom (HPC) je dopyt po pokročilých procesoch TSMC silný a HPC prinesie TSMC čoraz dôležitejší a dlhodobejší rast. Hnacia sila TSMC je najväčšou prispievateľkou k silnému rastu výnosov. Odhaduje sa, že od tohto roku do roku 2025 dosiahne ročná zložená miera rastu TSMC 10 - 15%.

Okrem toho sa 80% z 20 miliárd USD použije na pokročilé výrobné procesy, ako sú 3 nm, 5 nm a 7 nm.

„S úľavou si povzdychol,“ povedal po stretnutí Fasuo zahraničný analytik.

Pretože v nedávnej výskumnej správe sa zaviazal, že TSMC prevezme objednávku veľkého procesora Intel do dvoch rokov a výrazne zvýši cieľovú cenu TSMC.

Ale 14. augusta spoločnosť Intel náhle oznámila, že vymenovala nového riaditeľa spoločnosti VMware Pat Gelsingera (Pat Gelsinger), ktorý nahradil doterajšieho generálneho riaditeľa Boba Swana, ktorý silne podporuje outsourcing výroby. Výsledkom bolo, že cena akcií spoločnosti Intel vzrástla o viac ako 10%.

Analytik bol šokovaný, keď uvidel správu: „Spustite puč! Je koniec!“ On a niektorí hráči v odbore sa obávali prvýkrát. Je možné, že interné konzervatívne sily spoločnosti Intel v kombinácii s predstavenstvom podnikli protiútoky v nádeji, že nebudú outsourcovať procesor na TSMC. Dôstojnosť spoločnosti Intel.

Ale o viac ako desať hodín neskôr, keď TSMC ohlásil kapitálové výdavky, ktoré ďaleko predčili očakávania odvetvia, sa mu uľavilo.

Pretože ak je objednávka spoločnosti Intel na TSMC skutočne premenlivá kvôli „štátnemu prevratu“, „TSMC musela byť včera večer veľmi nervózna a malo by sa spomaliť. Nebude to teraz oznámené (správa o rozsiahlom rozšírení tovární). “ Usúdil.

TSMC však objednávky spoločnosti Intel nikdy neopustil.

Napríklad, keď sa Zhan Jiahong z Morgan Stanley Securities pýtal, či zdvojnásobenie kapitálových výdavkov v tomto roku bolo spôsobené outsourcingovými objednávkami na procesory Intel?

Wei Zhejia odpovedal, že sa nevyjadrujeme ku konkrétnym zákazníkom a konkrétnym regiónom, „ale kapitálové výdavky vychádzajú z dlhodobých potrieb 5G a HPC a zo všeobecného trendu odrážajúceho tento dopyt.“ “

Analytik vysvetlil, že HPC v rodine Wei Zhe skutočne odkazuje na objednávky spoločnosti Intel. V oblasti vysoko výkonných počítačov, najdôležitejšieho cloudového servera produktov, napriek tomu viac ako 90% využíva najpokročilejšie procesory spoločnosti Intel.

Opakujúca sa sláva, od tohto roku do roku 2025, je ročná zložená miera rastu výnosov 10% ~ 15%

TSMC na konferencii tiež dvakrát spomenula históriu: kapitálové výdavky TSMC sa tiež v roku 2010 prudko zvýšili a od roku 2010 do roku 2015 priniesli zloženú ročnú mieru rastu 15%, čím položili základ prosperity TSMC na mnoho rokov.

Toto je najlegendárnejšia stránka knihy „Mýtus o Zhang Zhongmou“.

Hneď po návrate na pozíciu výkonného riaditeľa bol optimistický v súvislosti s budúcim dopytom po smartfónoch. Pod opozíciou nezávislých riaditeľov prekonal všetky názory a v roku 2010 zdvojnásobil kapitálové výdavky v roku 2010, čím nakoniec umožnil spoločnosti TSMC zbaviť sa svojich súperov a dominovať. Zlievarenský priemysel.

„Toto zvýšenie znamená, že TSMC je veľmi optimistický.“ Minulý rok „prekvapenie“ vyjadril aj vedúci výskumu v ázijskom technologickom priemysle spoločnosti CLSA Hou Mingxiao, ktorý ako prvý označil cenu akcií spoločnosti TSMC za 500 juanov. Povedal, že ak nebude existovať záväzok zákazníka a jasná spolupráca, TSMC neurobí také rozhodnutie.

Hou Mingxiao uviedol, že keď Zhang Zhongmou v roku 2010 drasticky zvýšil kapitálové výdavky, technológia nebola prvá. Bola to vízia plná neistoty. Ale teraz, „TSMC je na poprednom mieste na svete a má vyššiu viditeľnosť. Teraz je jasná konkurenčná situácia. Každý je za ním. Mal by mať teda k dispozícii údaje, aby k tomu mali dôveryhodní riaditelia, a tomu zodpovedá pravdepodobnosť úspechu. vysoká! “

Bernsteinova výskumná správa predpovedá, že v roku 2023 bude spoločnosť Intel zadávať 10% až 30% CPU, čo prinesie TSMC nárast výnosov o 5% až 10%.

Kde je ďalšia vlna? Veľký rast HPC, zapaľovanie automobilového trhu

Objednávky spoločnosti Intel navyše nie sú jedinou podporou úžasného rastu kapitálových výdavkov spoločnosti TSMC.

„Vidíme silné obchodné príležitosti v štyroch rastových platformách vysokovýkonnej výpočtovej techniky, automobilovej elektroniky, internetu vecí a inteligentných telefónov,“ uviedla Wei Zhejia.

Finančný riaditeľ spoločnosti TSMC Huang Renzhao vysvetlil, že príjmy vo štvrtom štvrťroku ťažili hlavne zo zavedenia 5G inteligentných telefónov a aplikácií súvisiacich s HPC, čo prinieslo silný dopyt po 5nm procese spoločnosti TSMC. Vo štvrtom štvrťroku minulého roka boli konsolidované príjmy 361,53 miliárd juanov, ročný nárast o 14%, hrubá zisková marža bola 54%, čistý zisk po zdanení bol približne 142,77 miliárd juanov a čistý zisk na akciu bol 5,51 juanov.

Z dlhodobého hľadiska Wei Zhejia poukázal na to, že HPC je najväčším faktorom pokračujúceho zvyšovania výkonnosti TSMC. Zákazníci z rôznych aplikácií sa snažia dosiahnuť najlepší výpočtový výkon s rôznymi architektúrami. Na základe špičkovej technológie TSMC môže byť v najlepšej pozícii na pochopenie priemyselného trendu, roky 2020 až 2025 budú mať zloženú ročnú mieru rastu od 10% do 15%.

Ignoruje aj automobilový priemysel: Aj keď automobilový trh bol v roku 2018 relatívne slabý a ešte viac ho ovplyvnila nová epidémia koruny v minulom roku, ktorá spôsobila, že zákazníci TSMC znížili dopyt v treťom štvrťroku minulého roka, Wei Zhejia uviedol, že TSMC začala vo štvrtom štvrťroku minulého roka vidieť známky oživenia priemyslu.

Uviedol, že v dôsledku oživenia dopytu v automobilovom dodávateľskom reťazci bude zjavnejšia obmedzená kapacita. „TSMC z nej urobí najvyššiu prioritu a bude naďalej úzko spolupracovať s našimi zákazníkmi v oblasti automobilovej elektroniky na podpore dopytu po kapacitách.“

Mobilné telefóny navyše neustále zvyšujú teplotu: tento rok sa očakáva nárast globálnych smartfónov o 10% v porovnaní s minulým rokom a trhový podiel 5G smartfónov sa zvýši z 18% v minulom roku na viac ako 35% tento rok. Obsah kremíka v smartfónoch 5G je tiež zvýšený v porovnaní so smartphonmi 4G.

Zahraničné investície: každý je jeho, posledné slovo má TSMC!

Wei Zhejia očakáva, že trh s polovodičmi (bez pamätí) porastie v roku 2021 asi o 8% a priemysel výroby oblátok porastie asi o 10%. Pokiaľ ide o dolár, TSMC je presvedčená, že zvýši svoje percento stredných dospievajúcich, čo je lepšie ako celková výkonnosť trhu.

Technicky plánuje spoločnosť TSMC 3nm spustiť skúšobnú výrobu v roku 2021 a hromadná výroba sa očakáva v druhej polovici roku 2022. „Sme presvedčení, že technológia TSMC 3nm sa stane ďalšou dôležitou a trvalou technológiou,“ uviedol Wei Zhejia.

Analytik spoločnosti Bernstein Mark (Mark Li) je presvedčený, že iba TSMC má v súčasnosti pokročilý proces potrebný v tomto svete. Ak spoločnosť Intel stále zverí dôležité 3 nm TSMC, stane sa 3 nm najvýkonnejším procesom TSMC. Pozícia spoločnosti je veľmi dôležitá.

„V zásade je to teraz, povedala to TSMC!“Hou Mingxiao uviedol tento komentár: „Povedal, že všetko sa počíta, pretože každý je jeho zákazníkom.“