Vyberte svoju krajinu alebo región.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Flash pamäť NAND bude v roku 2020 najrýchlejšie rastúcim produktom. Tri hlavné spoločnosti v oblasti polovodičov majú známky zotavenia

Podľa najnovšej správy IC Insights pre priemysel IC, vrátane piatich najdôležitejších kategórií rastu produktov IC v 33 krajinách, sa očakáva, že flash trh NAND v roku 2020 porastie o 19% a DRAM o 12%. a tretí. Zároveň podľa správy vydanej spoločnosťou DRAMXchange v decembri minulého roka začali súčasné spotové ceny hlavných produktov pamäťových čipov rásť a očakávania týkajúce sa oživenia trhu s pamäťami sa výrazne zvýšili. Výkon troch hlavných výrobcov polovodičovej pamäte vykazuje známky zotavenia. Spoločnosť Samsung Electronics (ďalej len „Samsung“), SK Hynix a Micron Technology (ďalej len „Micron“) sú hlavnými výrobcami pamäťových čipov DRAM a NAND.

Od vrcholu dodávok skladovacej spoločnosti v roku 2018 sa štvrťročné výsledky v oblasti polovodičov troch hlavných spoločností prudko znížili, ale po poklese spoločnosti prijali tradičnejšie tri hlavné metódy (podrobnosti pozri v časti Ak ďalej klesá) , podporné opatrenia troch gigantov ťažko vyvážia zhoršenie výkonnosti. “)

V lete roku 2019 prudko klesol predaj bežných skladovacích spoločností. V poslednom štvrťroku mierne vzrástli dve z troch najväčších spoločností (Samsung a Micron) v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Predaj SK Hynixu stále klesá, ale jeho podiel sa znížil. Do konca roku 2019 sa prevádzkový zisk môže v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšiť.

IC IC pre ukladanie dát Q3'2018 dosahuje svoj vrchol a 2019 narazí na „Waterloo“

Od roku 2018 do konca roku 2019 zaznamenala výkonnosť veľkých svetových skladovacích spoločností zmenu podobnú horskej dráhe. Spoločnosti Samsung a SK Hynix dosiahli rekordný predaj v treťom štvrťroku 2018 (júl až september 2018) a Micron v štvrtom štvrťroku 2018 (2018). Nasledujúci vývoj však nebol uspokojivý a zisky z predaja a prevádzky prudko poklesli ako odpojené výťahy.

Aký je ďalší krok po dosiahnutí rekordu? Predaje polovodičov spoločnosti Samsung a predaja pamäťovej karty poklesli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 24%, predaje spoločnosti SK Hynix sa znížili o 13% a predaje spoločnosti Micron o 6%. Vodca polovodičovej pamäte Spoločnosť Samsung bola prvou spoločnosťou, ktorá prudko poklesla. Tu by sa malo vysvetliť, že čas začiatku prvého štvrťroka finančnej správy spoločnosti Micron je každý rok od septembra.

Prevádzkové príjmy sa v tomto štvrťroku tiež výrazne znížili. Prevádzkový zisk spoločnosti Samsung v oblasti polovodičov klesol o 43% oproti predchádzajúcemu štvrťroku, prevádzkový zisk spoločnosti SK Hynix klesol o 32% a prevádzkový zisk spoločnosti Micron klesol o 12%. Od začiatku tohto štvrťroka cena DRAM klesla a flash pamäť NAND, ktorá už túto cenu znížila, výrazne oslabila zisky.

Pozrime sa na výsledky za nasledujúci štvrťrok. Dátumy uvedenia spoločností Samsung a SK Hynix na trh sú od januára do marca 2019 a dátumy uvedenia spoločnosti Micron na trh sú od decembra 2018 do februára 2019. Na štvrťročnej báze poklesol predaj spoločnosti Samsung Electronics o 23% (polovodič) / 26% (pamäť) ), SK Hynix klesol o 32%, Micron o 26% a všetky o 20%. Prevádzkový zisk je horší. Znížili sa o 47%, 69% a 46%.

V dôsledku toho predaj polovodičov spoločnosti Samsung klesol na vrchol 60% v dvoch štvrťrokoch a prevádzkové zisky polovodičov prudko poklesli na 30%. Predaj spoločnosti SK Hynix tiež klesol na 60% svojho maxima a prevádzkový zisk klesol iba o 20%. Predaj spoločnosti Micron klesol na 70% maxima a prevádzkový zisk klesol na 50%.

Tržby za posledný štvrťrok mierne vzrástli oproti predchádzajúcemu štvrťroku

Tento pokles sa začal spomaľovať v polovici roku 2019. Pri pohľade na najnovšie štvrťročné výsledky uverejnené každou spoločnosťou môžete jasne vidieť, ako sa veci zmenili. Pokiaľ ide o výsledky spoločnosti Samsung za apríl až jún 2019 (Q2 2019), tržby sa po troch štvrťrokoch prvýkrát zvýšili. Predaj polovodičov vzrástol o 11% a predaj pamäte o 7%. Výsledky spoločnosti Micron za obdobie od júna do augusta 2019 (štvrtý štvrťrok roku 2019) ukázali, že predaj sa po štyroch štvrťrokoch prvýkrát zvýšil. Až o 2%. Od apríla do júna 2019 (druhý štvrťrok 2019) poklesol predaj spoločnosti SK Hynix medzimesačne o 5%, ale jednociferným tempom.

Celkovo sa predaj zvýšil. Prevádzkový zisk však stále klesá. Od apríla 2019 do júna 2019 (druhý štvrťrok 2019) prevádzkový zisk spoločnosti Samsung v oblasti polovodičov klesol o 17% oproti predchádzajúcemu štvrťroku a prevádzkový zisk spoločnosti SK Hynix klesol o 53%. Počas štvrťroka jún - august 2019 prevádzkový zisk spoločnosti Micron medziročne klesol o 37%.

Dopyt po úložných produktoch DRAM a NAND Flash zdvihne

Tri hlavné spoločnosti v oblasti polovodičovej pamäte majú dva hlavné produkty. DRAM a NAND blikajú. Ich základné trendy sú nasledujúce. Historicky sa zvyšoval bitový dopyt po bleskoch DRAM a NAND. Rýchlosť rastu flash pamäte NAND je vysoká, zatiaľ čo rýchlosť rastu DRAM je nízka. Posledným trendom je, že flash pamäť NAND predstavuje približne 30% až 40% ročne a DRAM približne 20% ročne.

Historicky priemerná predajná cena (ASP) DRAM a NAND flash klesala. Pri blesku NAND je rýchlosť poklesu veľká, zatiaľ čo v prípade DRAM je rýchlosť poklesu malá. Cena flash pamäte NAND sa v roku 2017 dočasne zvýšila, ale cena v podstate naďalej klesala. Ceny DRAM často stúpajú a klesajú. Od roku 2017 do prvej polovice roku 2018 ceny naďalej rástli. Od konca roku 2018 začali ceny klesať. V roku 2019 však ceny DRAM začali klesať a stabilizovali sa a ceny NAND mierne vzrástli.

Okrem toho z posledných údajov štvrťročnej finančnej správy vyplýva, že tržby a prevádzkový zisk troch hlavných spoločností sa zvýšil. Ak bude tento trend pokračovať, podnik NAND flash sa bude vyvíjať zdravším smerom.

Spoločnosť IC Insights tiež poukázala na to, že do roku 2020 by sa mal rast NAND flash a DRAM zrýchliť, keďže sa zvyšuje 5G konektivita na mobilných serveroch, dátových centrách a cloudových počítačových serveroch, automobilovom a priemyselnom trhu, umelej inteligencii, hlbokom učení a virtuálnej realite.