Vyberte svoju krajinu alebo región.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Desať najlepších lídrov v oblasti polovodičov v roku 2019, dodávatelia úložných zariadení zlyhajú

Podľa štatistík analytickej firmy Omdia mala v posledných rokoch 2019 globálne príjmy z polovodičov najväčšiu šancu na pokles v posledných dvoch desaťročiach. Osem z desiatich najväčších predajcov čipov utrpelo pokles výnosov a každý región a tržby na každom trhu aplikácií poklesli. V roku 2019 sa však Intel vyvinul proti trendu a dosiahol rast a získal si prvé miesto na trhu, pretože dlhodobá diverzifikačná stratégia spoločnosti priniesla spoločnosti dividendy počas náročného obdobia podnikania v oblasti polovodičov.


Podľa štatistík sa v roku 2019 globálne príjmy z polovodičov prudko znížili o 11,7% v porovnaní s príjmami vo výške 56,6 miliárd dolárov v roku 2018. Toto je najhoršia ročná výkonnosť v priemysle čipov, odkedy spoločnosť Omdia začala zhromažďovať údaje v roku 2001, a najvýznamnejší pokles od roku 2009. Podľa správy spoločnosti Omdia v tom čase príjmy za tento rok klesli o 10,9%.

Medzi faktory ovplyvňujúce trh s polovodičmi v roku 2019 patria:

Napriek stabilným cenám vo štvrtom štvrťroku poklesli tržby z pamäťových čipov o 31,6%, DRAM o 37,2% a flash pamäť NAND o 24,5%. Podľa štatistík patria medzi týchto výrobcov prví dodávatelia polovodičov, ktorí sa silne spoliehajú na pamäťový trh. Výnosy z Lux a Micron Technology klesli približne o 30%.

Trh s bezdrôtovými komunikáciami klesol počas celého roka o 13,3%, čo je najväčší pokles za posledných desať rokov. Predaje mobilných telefónov v tomto roku poklesli, pretože zákazníci čakali na skutočné vybavenie 5G na oneskorenie nákupu. Z tabuľky vyššie vidíme, že výkon spoločností ako Broadcom a Qualcomm nie je dobrý.

Pokiaľ ide o príjmy tvorcov čipov umelej inteligencie za rok, poklesli o 7%, opäť zaznamenali najväčší pokles za posledných desať rokov. V posledných niekoľkých rokoch bola Nvidia, ktorá bola veľmi populárna, ovplyvnená rôznymi faktormi a jej výkonnosť v Európe klesla o 7%.

Naopak, spoločnosť Intel úspešne dosiahla rast 1,3%, čím sa v roku 2019 dostala na jedno miesto v rebríčku a predbehla spoločnosť Samsung ako najväčší svetový dodávateľ polovodičov. Pre spoločnosť Intel predstavuje tento rast návrat k transformácii jej päťročnej stratégie.

Omdia Semiconductor Manufacturing senior analytik RonEllwanger povedal: „Výkonnosť spoločnosti Intel v roku 2019 predstavuje víťazstvo diverzifikovaného obchodného modelu spoločnosti.“ „Spoločnosť Intel začala pred piatimi rokmi preorientovať svoju obchodnú stratégiu na rôzne kľúčové produkty a koncové trhy. Táto stratégia sa vyplatila v roku 2019, čo spoločnosti Intel umožnilo vyhnúť sa spoliehaniu sa na jediný produktový alebo aplikačný trh a umožnilo spoločnosti zmierniť vplyv trhu. rozsiahly pokles trhu v roku 2019. “

Za zmienku stojí, že podnikanie v oblasti mikroprocesorov spoločnosti Intel dosiahlo v roku 2019 nulový rast, čo naznačuje úspech spoločnosti v iných oblastiach. Napríklad predaj logických čipov sa zvýšil o 7,1%.

Získajte viac informácií o obchodnej štruktúre spoločnosti Intel

Spoločnosť Intel má v súčasnosti päť tímov pokrývajúcich päť oblastí vrátane dátových centier, internetu vecí (IoT) vrátane autonómneho riadenia, flash pamäte 3DNAND pre polovodičové jednotky, programovateľných polovodičov a počítačov. Štyri pätiny týchto skupín dosiahli rast a rekordné príjmy v roku 2019, čo bol hlavný úspech dvojciferného poklesu trhu.

Divízia Mobileye spoločnosti Intel, ktorá sa zameriava na autonómne riadenie, dosiahla najpôsobivejší rast s ročným nárastom tržieb o 25,9%.

Väčšia skupina dátových centier (DCG) a skupina internet vecí (IOTG) sú však skutočnými hnacími silami ročného rastu výnosov spoločnosti. Spoločnosť DCG predstavuje 33% príjmov spoločnosti a v roku 2019 dosiahla rast výnosov 2,1%. IOTG predstavuje 5% predaja spoločnosti Intel a tento rok vzrástla o 10,6%.

Intel získal zlatú medailu v problémových dátových centrách

Vzhľadom na skutočnosť, že tržby z polovodičov na trhu s polovodičovými aplikáciami globálneho dátového centra sa tento rok znížili o 16,2%, najväčší pokles za viac ako desať rokov, čo zvyšuje výkonnosť spoločnosti DCG. Celkovo sa dopyt v sektore dátových centier spomalil, pretože zákazníci spotrebovali zásoby v prvých dvoch štvrťrokoch roka, a nie kupovali nové čipy.

Napriek vážnej priemyselnej situácii je spoločnosť Intel schopná vstúpiť na trh s produktmi zameranými na dátové centrá, ktoré si vyžadujú vyššie priemerné predajné ceny (ASP). Zvýšenie ASP umožnilo spoločnosti Intel prekonať dopad poklesu predaja, čo spoločnosti umožnilo dosiahnuť výrazný rast v tejto oblasti.

„Intel, považovaný za dodávateľa mikroprocesorov zameraných na PC, je teraz diverzifikovaným dodávateľom riešení, od logických čipov po softvér až po analytiku,“ uviedol Ellwanger. „Omdia verí, že diverzifikačná stratégia spoločnosti Intel bude aj naďalej poskytovať spoločnosti dobré služby v dobrých a zlých časoch. Hoci komoditný priemysel, ako je pamäť, sa bude počas cyklu rozmachu a vyraďovania vždy meniť, spoločnosť Intel má segment polovodičového trhu a hodnotu - produkty, ktoré dokážu dosiahnuť nepretržitý rast, vytvorili základ. ““

Záchrana snímača od spoločnosti Sony

Ďalším vynikajúcim výkonom roku 2019 je 13. spoločnosť Sony Semiconductor Solutions Company s 13. umiestnením, ktorá v tom roku zaznamenala ohromujúcu mieru rastu 30,9%. Prudký nárast tržieb zvýšil spoločnosť o štyri miesta zo 17. miesta v roku 2018.

„Výkonnosť spoločnosti Sony stavia na jej vedúcom postavení v čipoch obrazových snímačov CMOS, ktoré sa používajú ako fotoaparáty na rôznych zariadeniach vrátane smartfónov,“ uviedol Ellwanger. „Keďže smartfóny čoraz viac prijímajú konfigurácie viacerých kamier, dopyt po senzoroch spotrebiteľskej kvality od spoločnosti Sony prudko stúpa.“

Podľa spoločnosti Omdia sa smartfón s tromi fotoaparátmi stal najpopulárnejším modelom na trhu v štvrtom štvrťroku a prvýkrát prekonal zariadenie s dvoma fotoaparátmi. Za posledné tri mesiace roku 2019 tvorili modely s tromi kamerami 31% celosvetových dodávok smartphonov, čo je viac ako percento modelov s jednou kamerou. Pomôže to v roku 2019 zvýšiť globálny trh so snímačmi CMOS o 22,9%.