Vyberte svoju krajinu alebo región.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Súčasný stav tvorcov panelov Samsung a LG: súdne spory v oblasti patentov, prežitie v rámci hospodárskej súťaže čínskeho priemyslu

Podľa spoločnosti BusinessKorea, s rýchlym rastom globálneho trhu s OLED displejmi, kórejskí výrobcovia panelov čelia nielen tlaku patentových sporov, ale tiež čelia tvrdej konkurencii s čínskymi výrobcami.

V správe sa zdôraznilo, že dvaja hlavní kórejskí výrobcovia, ktorí ovládajú trh OLED, nie sú vyrovnaní. Spoločnosť LG Display (LGD) oznámila v júli tohto roku, že k svojej výrobnej linke OLED v generácii 10,5 v meste Paju pridá ďalších 3 bilióny wonov (2,53 miliardy dolárov). Spoločnosť Samsung Display 10. októbra ďalej oznámila, že do výroby veľkých OLED panelov investuje 13,1 bilióna wonov (11,05 miliárd USD).

Hoci kórejskí tvorcovia panelov majú silné investície do OLED, čínski tvorcovia panelov aktívne zavádzajú trh. Napríklad 27. septembra bola oficiálne zahájená celková investícia spoločnosti Huike vo výške 32 miliárd juanov do výrobnej linky novej generácie zobrazovacích zariadení s ultravysokým rozlíšením 8.6. Generácie v zóne hospodárskeho rozvoja Liuyang (zóna špičkových technológií). Po uvedení projektu do výroby sa zameriame na displej OLED s ultra vysokým rozlíšením 4K 8K 10K.

Okrem tlaku na trhový podiel sa zhoršujú aj patentové spory, ktorým čelia kórejskí výrobcovia panelov.

Správa poukázala na to, že spoločnosti Samsung Display a LGD v súčasnosti čelia patentovým sporom írskej továrne Solas OLED. Spoločnosť Solas okrem toho podala patentové spory týkajúce sa panelov OLED pre spoločnosti Samsung Electronics, LG, Apple, Sony, Google a Dell.

Patentové spory na trhu OLED predstavujú pre kórejských výrobcov, ktorí sú odhodlaní prejsť na panely OLED, veľké bremeno. V prípade LCD LCD so zhoršujúcimi sa výnosmi budú ťažkosti spojené aj plány na získanie finančných prostriedkov na investície do displejov novej generácie.

Vďaka dobehu čínskych výrobcov panelov sa kórejská továreň zväčšila.

V súčasnosti podiel výrobcov LCD panelov na trhu predčil podiel kórejských spoločností a čínski výrobcovia tiež rozširujú svoje investície do panelov OLED.

Správa poukázala na to, že hoci displej spoločnosti Samsung má stále vysoký podiel na trhu v oblasti inteligentných telefónov, čínski tvorcovia panelov vykazujú zjavné známky rastu každý štvrťrok.

Zároveň sa podľa údajov IHS Markit trhový podiel spoločností Samsung a LG v druhom štvrťroku znížil, zatiaľ čo čínsky trhový podiel BOE na trhu vzrástol z 8,5% na 11,5%. Ďalšie čínske spoločnosti, ako napríklad Shanghai Hehui Optoelectronics, Visionox a Tianma Microelectronics, zvýšili svoj podiel na trhu. Na druhej strane spoločnosť Apple v súčasnosti testuje panely OLED vyrábané čínskymi spoločnosťami vrátane spoločnosti BOE a trhový podiel sa pravdepodobne ďalej zvýši.

BusinessKorea nakoniec zdôraznila, že sa očakáva, že na budúcom trhu inteligentných telefónov s OLED bude konkurencia medzi kórejskými a čínskymi výrobcami displejov intenzívnejšia a cesta kórejských výrobcov displejov je dlhá a kľukatá.