Vyberte svoju krajinu alebo región.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Možno to bude silný konkurent ARM? Očakáva sa, že zásielky čipov RISC-V sa v najbližších rokoch zvýšia

Podľa správy o komunikačnej sieti C114 správa, ktorú poskytla agentúra pre výskum trhu Semico Research, naznačuje, že do roku 2025 sa očakáva, že počet čipov využívajúcich architektúru RISC-V sa zvýši na 62,4 miliárd, z čoho sa očakáva, že priemyselný sektor bude najväčší trh s objemom spotreby až 16,7 miliárd.

Spoločnosť Semico predpovedá, že na trhoch vrátane počítačovej, spotrebnej elektroniky, komunikácií, dopravy a priemyselných trhov bude zložená miera rastu jadier CPU RISC-V od roku 2018 do roku 2025 až 146%.

Rozumie sa, že RISC-V pochádza zo Spojených štátov a je čipovou architektúrou s otvoreným zdrojovým kódom. Avšak nie je to tak dávno, čo nadácia RISC-V plánovala premiestniť svoje sídlo do Švajčiarska, aby sa zabezpečilo, že univerzity, vlády a spoločnosti mimo Spojených štátov môžu pomôcť pri vývoji technológie otvoreného zdroja.

V oblasti čipovej architektúry má IP ARM absolútnu monopolnú pozíciu a architektúra x86 monopolizuje segmentovaný trh s čipmi PC. MIPS, Aphla, SPARC, Itanium a PA-RISC majú malý trh.

Vďaka štatútu monopolu je však licencia ARM IP stále drahšia a niektoré spoločnosti sa verejne vyjadrili. Flexibilná stratégia otvoreného zdroja spoločnosti RISC-V poskytuje konkurenčnú výhodu, ktorá zmení štruktúru trhu s procesormi IP. V súčasnosti sa do tábora architektúry open source RlSC-V pripojili stovky známych technologických spoločností z celého sveta. Aby sa riziko rozšírilo, pripojili sa aj priaznivci ARM Huawei, Qualcomm, Google atď.