Vyberte svoju krajinu alebo región.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Japonsko a Južná Kórea sa chopia navzájom? Japonské médiá: Žiadny problém, Japonsko si môže kúpiť polovodiče z Číny!

Japonská vláda minulý týždeň oznámila, že oficiálne odstráni Južnú Kóreu z "bieleho zoznamu". 28. augusta popoludní v ten istý deň juhokórejský prezident Wen Zaiyu oznámil, že vyhodí Japonsko z „bieleho zoznamu“ Južnej Kórey. Japonské médiá zdôraznili, že plán Južnej Kórey má malý vplyv na Japonsko, pretože Japonsko môže dovážať polovodiče z Taiwanu.

Japonská vláda prijala rozhodnutie vlády ráno 2. a oficiálne odstráni Južnú Kóreu zo „bieleho zoznamu“. 28. augusta, tzv. „biely zoznam“. odkazuje na zoznam krajín, ktoré sú japonské a bezpečné z hľadiska obchodu. Japonskí vývozcovia môžu pri vývoze špičkových technológií do týchto krajín využívať relatívne zjednodušené postupy. V ten istý deň popoludní juhokórejský prezident Wen Zemin odsúdil japonský krok ako „veľmi bezohľadné rozhodnutie“. Úrady tiež uviedli, že podniknú protiopatrenia a oznámia, že vyradia Japonsko z „bieleho zoznamu“ Južnej Kórey.

Podľa správy o japonskom Yomiuri Shimbunovi zo 4. mája juhokórejská vláda vyhlásila, že odstráni japonskú „bielu listinu“ z Južnej Kórey a japonskí vládni predstavitelia uviedli, že „nebude mať veľký vplyv“. Pri dovoze a vývoze Japonska a Južnej Kórey vyváža hlavne Japonsko suroviny a dováža hotové výrobky z Južnej Kórey. Aj keď Japonsko v súčasnosti dováža polovodiče z Južnej Kórey, japonskí vládni predstavitelia zdôraznili, že „z Taiwanu (polovodiče) nie je možné nakupovať a takmer neexistujú žiadne náhrady“.

Keď však bola Kórea vyhodená z japonského „bieleho zoznamu“, keď japonské spoločnosti vyvážajú svoje výrobky do Južnej Kórey, okrem potravín a dreva, takmer všetky položky, ktoré sa môžu preniesť na obrábacie stroje na vojenské účely, elektronické súčiastky a uhlíkové vlákna sú v zásade potrebné. Získal vývozné licencie od ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu.

Na 2. tlačovej konferencii, ktorá sa konala po schôdzi kabinetu, japonský minister hospodárstva, obchodu a priemyslu Shiguro Hiroshi uviedol, že odstránenie Južnej Kórey z bieleho zoznamu je len návratom do rovnakého prostredia ako Združenie národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN). ) a ďalších ázijských krajín. Toto nie je embargo. Vývoz sa v zásade môže naďalej uskutočňovať, pokiaľ sa postupy a riadenie vykonávajú.

Okrem toho Shi Geng Hongcheng tiež tvrdil, že odstránenie bieleho zoznamu Južnou Kóreou nebude mať vplyv na globálny dodávateľský reťazec ani nebude mať negatívny vplyv na japonské spoločnosti.