Vyberte svoju krajinu alebo región.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Zahraničné médiá: Spojené štáty americké sa pokúšajú zbaviť hriechu v priemysle polovodičov, ale môžu urýchliť deaamerizáciu

Podľa správ zo zahraničných médií vláda USA začala spoločnosť Huawei nielen kvôli svojej tzv. „Špionážnej konšpiračnej teórii“, ale aj preto, že Huawei je globálnym lídrom v oblasti 5G, ktorý predstavuje rast Číny v technológii a ekonomike, a Trump Displeased. „The Economist“ poukázal na to, že vláda USA naďalej využíva politické prostriedky na potlačenie a pokus o odstránenie zhrešenia polovodičového priemyslu, ale môže urýchliť deamerikáciu tohto odvetvia.

Americký generálny prokurátor William Barr varoval, že ak USA nedokážu oslabiť „dominanciu Huawei v 5G“, existuje riziko „vzdania sa dominantného postavenia Číny“. V dôsledku toho USA minulý rok pridali na zoznam subjektov Huawei a jej dcérske spoločnosti, aby sa pokúsili obmedziť rozvoj Huawei. Avšak kvôli chýbajúcim očakávaným sankciám vláda USA 15. mája oznámila, že rozšíri rozsah kontroly. Pokiaľ sa bude používať zariadenie alebo technológia na výrobu čipov v USA, pri vývoze do spoločnosti Huawei sa bude vyžadovať licencia.

Nové pravidlá však nemusia vôbec dosiahnuť svoje ciele. Niektorí právnici zdôraznili, že sa zdá, že nové obmedzenia sa neuplatňujú na výrobky dodávané tretím stranám alebo dodávané do Huawei. Čipy vyrábané spoločnosťou TSMC pre spoločnosť Huawei sa obvykle dodávajú do montážnych závodov a zlievární mobilných telefónov spoločnosti Huawei a hotové výrobky sa potom posielajú priamo zákazníkom spoločnosti Huawei. Inými slovami, Huawei sa nemusí dotýkať týchto čipov na čiernej listine.

„The Economist“ poukázal na to, že aj keď sa odborníci v právnej oblasti mýlia, toto nové pravidlo sa bude ťažko implementovať, pretože je ťažké monitorovať čistú miestnosť závodu na výrobu čipov. A čo je dôležitejšie, priemysel polovodičov s mierou až 412 miliárd dolárov je tak globalizovaný, že ho ani len „dlhá vetva“ amerického práva sotva obmedzí. Pravdepodobnejším výsledkom je, že nové kontroly vývozu umožnia niektorým výrobcom čipov z USA opustiť Spojené štáty.

Za zmienku stojí, že pre sankcionovaného veľkého zákazníka Huawei plánuje TSMC postaviť továreň v Spojených štátoch. Ekonóm poukázal na to, že vláda USA môže potešiť vládu USA a dúfa, že sa vyhne uvaleniu sankcií na ďalších zákazníkov na pevnine. Pozorovatelia však dali ďalšiu možnosť, že TSMC môže poslať americké zariadenie svojej existujúcej továrne do závodu na výrobu čipov v Arizone, aby uvoľnil priestor pre svoje podnikanie na Taiwane v Číne a vyrobil úplne nové zariadenie mimo USA. , Poskytovanie služieb zákazníkom v pevninskej Číne.

Aj keď to nie je pôvodný zámer TSMC, riešenie sa určite zvýši. Správa poukázala na to, že nové pravidlá môžu prinútiť spoločnosť Xi'an, aby vybavila pamäťové zariadenie spoločnosti Samsung výrobným zariadením, ktoré nebude v rozpore s geopolitikou medzi Čínou a Spojenými štátmi.

Zároveň osoba, ktorá je v úzkom vzťahu s výrobcom nástrojov USA, uviedla, že niektorí výrobcovia nástrojov USA uvažujú o prevode svojich patentov do zahraničia s cieľom znovu vybudovať svoje podnikanie mimo jurisdikcie USA s cieľom obísť súčasné a budúce obmedzenia proti Číne. Dá sa povedať, že pokus Trumpa o odstránenie Číňanov v polovodičovom priemysle môže namiesto toho urýchliť dekanamerizáciu.