Vyberte svoju krajinu alebo región.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Navrhnú a vyrobia tieto dve hory, obnovia Gelsinger a Intel zajtra staré dobré?

Aj po odchode z Intelu v roku 2009 Pat Gelsinger stále hovoril o spoločnosti, pre ktorú pracoval od svojich tínedžerských rokov.

Keď sa ho pýtajú na spoločnosť Intel, povie divákom, ako ho formoval jeho mentor a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Intel Andy Grove. Teraz má Gelsinger, ktorý sa vrátil k spoločnosti Intel, príležitosť obnoviť štýl vodcovstva, ktorý kedysi viedol Intel k tomu, aby sa stal vládcom výroby čipov. Zároveň spoločnosti Intel priniesol ponaučenia z iných miest, ktoré spoločnosti pomohli minimálne z 10 rokov Obnova z najväčšej krízy.

Bloomberg poukázal na to, že 59-ročný Gelsinger sa opäť pripojil, pretože Intel čelí lepším konkurentom a spoločnostiam, ktoré boli kedysi jej vlastnými zákazníkmi, ale tiež vstúpili do tejto oblasti. Hlavnou výzvou, ktorej čelil, bolo vyriešiť výrobné problémy spoločnosti Intel, čo sa bývalým generálnym riaditeľom Bobovi Swanovi a Brianovi Krzanichovi nepodarilo dosiahnuť.

Na rozdiel od Swanu má Gelsinger technické know-how a rozsiahle skúsenosti s interným riadením, ktoré potrebuje na zvrátenie situácie v spoločnosti Intel. Ako bývalý dizajnér čipov Gelsinger chápe komplexné inžinierstvo produktov Intel. Ako bývalý generálny riaditeľ spoločnosti VMware prijal rozmach cloud computingu, ktorý pretvára najdôležitejší trh spoločnosti Intel.

Analytik spoločnosti Raymond James & Associates Chris Caso uviedol, že Gelsinger je miláčikom investorov a v našom rozhovore je zároveň najžiadanejším budúcim výkonným riaditeľom spoločnosti Intel. Je tiež outsiderom - z oveľa menšej a flexibilnejšej organizácie, ktorá za posledných niekoľko desaťročí úspešne vytvorila nový ekosystém a súbor priemyselných štandardov, má veľa základných inovácií a je tiež veteránom spoločnosti Intel.

Okolo roku 2006 bol Gelsinger popredným technikom, ktorý na trh komunikoval novú stratégiu spoločnosti Intel rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, to znamená, že každý rok priniesol na trh návrhy čipov alebo aktualizované výrobné technológie. Tento dopyt je na spadnutie, pretože AMD dobieha štvrtinu lukratívneho trhu so serverovými čipmi a je takmer nulová pred niekoľkými rokmi.

V tom čase nazval Gelsinger tento nový a nemilosrdný rytmus technologických aktualizácií „Tick Tock“. Táto stratégia fungovala. O niekoľko rokov neskôr sa podiel spoločnosti AMD na trhu serverových čipov vrátil na necelé 1%.

V roku 1979, keď mal iba 18 rokov, nastúpil do spoločnosti Intel tesne po ukončení štúdia na technickej škole. Počas štúdia na vysokej škole na čiastočný úväzok na Stanfordskej univerzite pokračoval v navrhovaní časti najdôležitejšieho čipu Intel 8086. Počas svojho pôsobenia v pozícii prvého technologického riaditeľa spoločnosti Intel sa stal slávnym ako geniálny evanjelista inovácie spoločnosti a vízie spoločnosti Intel. smer vývoja počítačových technológií.

Ľudia oboznámení so štýlom Andyho Grove hovoria, že rovnako ako Grove, aj keď má Gelsinger pocit, že sa jeho podriadení snažia vyhnúť otázkam alebo na otázky nevedia poctivo odpovedať, tiež ich skľučujúcim hlasom napomína. Bude si tiež venovať čas komunikácii so zamestnancami na všetkých úrovniach, ktorí za ním prídu po radu.

Rovnaký spravodlivý úsudok o svojej kariére urobil aj Gelsinger. Po odchode z Intelu často poukazoval na to, že technické rozhodnutia, ktoré urobil počas svojho funkčného obdobia, boli nesprávne, a ostatným povedal, že bude prepustený, keď zjavne nie je vhodný na najvyššiu pozíciu.

Po odchode z Intelu v roku 2009 nastúpil Gelsinger do spoločnosti EMC, poskytovateľa dátových úložísk, ako jeden z kandidátov na nástupcu generálneho riaditeľa Joe Tucciho, ktorý plánoval odchod do dôchodku. Namiesto toho sa Tucci rozhodol zostať a Gelsinger sa nakoniec stal výkonným riaditeľom spoločnosti VMware, keď mala EMC väčšinový podiel v spoločnosti VMware. Keď spoločnosť Dell získala spoločnosť EMC, získala tiež jej vlastníctvo spoločnosti VMware.

V spoločnosti VMware čelí Gelsinger dvojitej výzve. Trh s produktmi spoločnosti VMware dozrel. Zároveň sa sériou reorganizácií mení aj vzťah medzi spoločnosťou a spoločnosťou Dell.

S cieľom zvýšiť výkonnosť spoločnosti navrhol Gelsinger niekoľko stratégií a nakoniec dokončil plán úzkej integrácie svojej spoločnosti s cloudovými službami Amazonu. Spoločnosť Amazon spolupracuje so spoločnosťou VMware na získaní zákazníkov, ktorí chcú spúšťať aplikácie v cloude, a zároveň umožňuje, aby ich podnikové dátové centrá fungovali so softvérom VMware.

Počas prvej fázy Gelsingerovho funkčného obdobia sa cena akcií spoločnosti VMware prepadla, ale od začiatku roku 2016, s oživením rastu výnosov, cena akcií spoločnosti VMware začala prudko stúpať.

Bloomberg poukázal na to, že opätovné získanie dôvery popredných poskytovateľov cloudových služieb, ako sú Amazon a Google, bude pre výkonného riaditeľa spoločnosti Intel kľúčovou úlohou. Tieto spoločnosti patria medzi najväčších kupujúcich serverových čipov Intel, čoraz viac však navrhujú svoje vlastné čipy a vyrábajú ich inde. K takýmto zmenám prispelo aj stlačenie aktualizácií a iterácií v štýle zubnej pasty od spoločnosti Intel.

Najväčšou výzvou spoločnosti Gelsinger však bude určiť budúcnosť výroby spoločnosti Intel. Keď odchádzal, mala továreň Intel najpokročilejšiu výrobnú kapacitu v tomto odbore vďaka úzkej integrácii interného dizajnu s novým výrobným procesom. Teraz spoločnosť zaostala za TSMC. TSMC nenavrhuje vlastné čipy, ale vyrába čipy pre väčšinu konkurentov spoločnosti Intel.

Odchádzajúci generálny riaditeľ Swan považuje viac outsourcingu výroby za záložný plán, zatiaľ čo Intel sa snaží získať späť svoje vedenie prostredníctvom vlastnej výroby. Ostatní lídri spoločnosti Intel sa domnievajú, že technológia navrhovania čipov prešla permanentnými zmenami a hybridný prístup k internej a externej práci je tou správnou cestou vpred.

Spoločnosť Gelsinger musí objasniť tieto mätúce informácie, vďaka ktorým boli zákazníci a investori zmätení a pochybovali o smerovaní vývoja spoločnosti Intel. V minulom roku, napriek nárastu väčšiny zásob čipov, cena akcií spoločnosti Intel poklesla o 17%.